Rookvrij Prijs

Al vanaf 1974 reiken we jaarlijks een prijs uit aan een persoon of organisatie die zich op een bijzondere manier heeft ingezet voor een rookvrije samenleving. In het begin gebruikten we de titel "Niet-roker van het jaar", nu spreken we van de Rookvrij Prijs. Voorstellen kunnen worden ingediend via Meldpunt, in de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering in het voorjaar wordt een keuze gemaakt uit de aangemelde kandidaten.

Vandaag is het ‘Wereld Niet Roken Dag’. Voor Clean Air Nederland aanleiding om Restaurant De Rede van Dronten een aanmoedigingsprijs toe te kennen omdat deze enkele maanden terug het gehele terras volledig rookvrij heeft gemaakt.

In 2008 is het rookverbod voor de horeca ingevoerd. Nu, acht jaar verder, is 98% van de horecagasten blij met het rookverbod. Ook op de terrassen vindt inmiddels een meerderheid het vervelend als anderen gaan roken. Daarom is het niet meer dan logisch dat horecaondernemers hierop inspelen.

Gastvrij = Rookvrij

“Clean Air Nederland is blij met dit initiatief en hoopt dat deze trend gaat doorzetten. Al begrijpen we wel dat horecaondernemers vooral gastvrij willen zijn en daarom niet voorop lopen met dergelijke maatregelen”, stelt Tom Voeten, voorzitter van Clean Air Nederland. “Toch is de trend duidelijk en we verwachten dat binnen enkele jaren gastvrij synoniem staat voor rookvrij.”

Roken wordt niet enkel in toenemende mate gezien als overlast voor anderen, maar het besef groeit ook dat meeroken een aanzienlijk gezondheidsrisico is. Jaarlijks sterven in Nederland enkele duizenden niet-rokers door ongewenst meeroken (naast de 20 duizend rokers die vroegtijdig aan hun verslaving overlijden). Het beeld van roken is daarmee ook definitief veranderd van stoer en gezellig naar een zware trieste verslaving met veelal kankerverwekkende afloop.

Clean Air Nederland zet zich in voor een rookvrije samenleving, en is onder andere initiatiefnemer voor het rookverbod in de horeca. Door middel van het uitreiken van deze prijs vraagt Clean Air Nederland hier opnieuw aandacht voor.

Vorige Niet-rokers van het Jaar

De aanmoedigingsprijs (Niet-roker van het Jaar) werd in 1974 voor het eerst uitgereikt. Anne Vondeling, destijds voorzitter van de Tweede Kamer, viel die eer te beurt. Andere bekende prijswinnaars waren Richard Krajicek, Bart Veldkamp, Ria Beckers, Jacques Wallage, Joke de Kruijf, Rob de Nijs, René Mioch, Maartje van Weegen, Peter R. de Vries, Els Borst, Erica Terpstra, Gerard Spong en Ab Klink. In 2009 werd de prijs uitgereikt aan de longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker.
De ‘Niet-roker van het Jaar 2011’ was Johan Veenstra, rector van het Comenius College uit Hilversum als één van de eersten die het schoolplein rookvrij maakte. In 2012 ging de eer naar de Tilburgse horecaondernemer Rob Michielsen (zie foto) voor zijn inzet voor een rookvrije horeca. In 2013 kreeg Carla Dik-Faber, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, de aanmoedigingsprijs voor haar initiatieven op dit gebied.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid