Verkoop van tabaksproducten

Tabaksfabrikant Philip Morris blijkt actief betrokken te zijn bij het financieren en ondersteunen van de opening van nieuwe tabaksspeciaalzaken, vooral in de nabijheid van supermarkten.

Dit initiatief is een reactie op het aankomende verbod op de verkoop van sigaretten in supermarkten vanaf juli. In plaats van het verlies aan omzet te accepteren, zoals gevreesd werd door het naderende verbod, werken winkeliers samen met Philip Morris om deze nieuwe tabaksverkooppunten te realiseren.

Uit onderzoek van vaksite Distrifood blijkt dat winkeliers, vaak supermarktondernemers, met royale steun van de tabaksfabrikant tabaksspeciaalzaken openen in de nabijheid van supermarkten. Een eigenaar van een tabakszaak merkt op: "Philip Morris verkoopt hun concept nu een beetje als: hier heb je een hele mooie winkel, je hoeft alleen je voorraad te regelen en je kunt beginnen."

Philip Morris biedt niet alleen financiële hulp aan, maar faciliteert ook de inrichting van deze winkels en biedt zakelijke ondersteuning aan ondernemers. Volgens verklaringen van winkeliers en medewerkers van gemakswinkels, supermarkten en tabakswinkels, zoals gerapporteerd door Distrifood, biedt Philip Morris financiële steun en assistentie bij de inrichting van de winkels aan. Een woordvoerder van Philip Morris laat weten: "Met ondernemers die onze toekomstvisie delen, werken wij graag samen." Hoewel demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, ChristenUnie) teleurgesteld is over deze ontwikkeling en ondernemers oproept om niet alleen op winst te focussen, lijkt Philip Morris vastbesloten te zijn om deze nieuwe marktkans te benutten. Het bedrijf heeft aangegeven graag samen te werken met ondernemers die hun visie op een rookvrije toekomst delen.

Het initiatief om tabaksspeciaalzaken bij supermarkten te openen wordt gezien als een strategie om het dreigende omzetverlies door het aankomende verbod te omzeilen. Bedrijven zoals Van Vuure Retail Group en Tabac & Gifts hebben in samenwerking met Philip Morris nieuwe tabakswinkels geopend. Deze ontwikkeling staat in contrast met de oorspronkelijke intentie van het verbod, namelijk het verminderen van het aantal tabaksverkooppunten bij supermarkten.

Bronnen
Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid