het woord STOP gevormd door gebroken sigaretten

Stoppen met roken leidt onmiddellijk tot een betere gezondheid, een feit dat wordt onderstreept door Judith Noijen van Jellinek, een autoriteit op het gebied van verslavingspreventie.

De voordelen zijn aanzienlijk, waaronder een potentieel langere levensduur van gemiddeld tien jaar. Dat begint al merkbaar te worden binnen een dag na het stoppen, met een daling in bloeddruk en hartslag. Hoesten, hoewel veelvoorkomend in de beginfase, signaleert niet ziekte maar een opruimingsproces van teer, slijm en stof uit de longen, een bewijs van het zelfreinigende vermogen van het lichaam. Een significante verbetering is ook merkbaar in de zintuigen, met een verbeterd reuk- en smaakvermogen vrijwel direct nadat de nicotine het lichaam heeft verlaten, iets dat al na twee dagen gebeurt.

Het stoppen met roken verbetert niet alleen de lichamelijke gezondheid, met een verhoogde zuurstofopname en energieniveau als gevolg, maar leidt ook tot zichtbare verbeteringen in het uiterlijk. De huid ziet er gezonder uit, de doorbloeding verbetert, en het komt de tanden en het tandvlees ook ten goede. Op de lange termijn biedt stoppen met roken gezondheidsvoordelen, waaronder een halvering van het risico op hart- en vaatziekten binnen drie maanden tot een jaar, en een vermindering van de kans op longaandoeningen. Een opvallend feit is dat de levensverwachting op elke leeftijd toeneemt, zelfs voor degenen die al tientallen jaren roken.

Hoewel er uitdagingen zijn, zoals ontwenningsverschijnselen, wegen de voordelen aanzienlijk zwaarder. Financiële besparingen door het niet langer kopen van tabaksproducten zijn ook een belangrijk voordeel, vooral met de recente verhoging van accijnzen. Noijen biedt praktische adviezen om stoppen met roken vol te houden, waaronder het herinneren aan de reden van stoppen, het vermijden van andere rokers, en het zoeken van hulp bij moeilijke momenten. Het is nooit te laat om te stoppen, en de gezondheidsvoordelen beginnen onmiddellijk, wat kan leiden tot een significant langere en gezondere levensverwachting. Met de juiste ondersteuning en motivatie is het overwinnen van deze hardnekkige verslaving absoluut mogelijk.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid