Verboden te roken bord bij Hogeschool Rotterdam

Al sinds 2018 is het verboden om buiten te roken op terreinen van de Hogeschool Rotterdam (HR). Toch wordt er in de rookvrije zones nog steeds veel gerookt. Handhaving rond het rookverbod blijkt ook hier erg lastig uit te voeren.

We hebben al eerder gepubliceerd over de Universiteit Utrecht (UU), de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Universiteit van Amsterdam, die alle aangaven dat het handhaven van het rookverbod niet te doen is. Sommige onderwijsinstellingen zijn dan ook gestopt met het handhaven van het verbod. De UU kreeg eerder al een boete van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor het niet handhaven van het rookverbod.

In rookvrije zones van de HR, die duidelijk zijn aangegeven met strepen op de stoep en verschillende bordjes, wordt nog steeds gerookt door zowel studenten als medewerkers. Zo bericht Profielen, het onafhankelijk platform voor nieuws, informatie en opinie van de hogeschool.

Veel van de rokers zijn zich echt wel bewust van het rookverbod, maar zeggen te weinig tijd te hebben om ergens anders te gaan roken of niet te weten waar ze anders moeten gaan roken. Daarnaast weten ze dat het verbod toch nauwelijks gehandhaafd wordt. Tegelijkertijd erkennen ze wel het nut en de noodzaak van het verbod.

Bij de HR komt de sigarettenrook soms ook een gebouw binnen via de draaideur. Rokers staan soms direct voor deze deur. Op locatie Museumpark lijkt het rookverbod wel beter te worden nageleefd. Hier heeft de hogeschool samen met het Erasmus MC het hele gebied tot rookvrije zone verklaard. Dit is duidelijk aangegeven met strepen op de stoep en opvallende stoeptegels.

Een woordvoerder van de onderwijsinstelling benadrukt een gezamenlijke verantwoordelijkheid om "ons in te blijven zetten voor een rookvrije hogeschool". De HR hanteert een aanspreekbeleid, waarbij een beroep wordt gedaan op ieders verantwoordelijkheid en om met elkaar rekening te houden. Helaas vallen mensen snel weer terug in oude gewoontes en blijkt het nieuwe beleid nog weinig effect te hebben.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid