mentholverbod

Een verbod op mentholsigaretten zorgt ervoor dat een kwart van de mentholrokers binnen 2 jaar gestopt is met roken. Dit blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek.

Mentholsigaretten bevatten menthol, wat ervoor zorgt dat de sigaretten een lekker smaakje hebben en goed ruiken. Het is dus een slimme marketingtruc waar de tabaksindustrie graag gebruik van maakt. Het kan mensen, en vooral jongeren, gemakkelijk snel verslaafd maken. Daarnaast zorgt menthol ervoor dat de sigarettenrook sneller, dieper en gemakkelijker de longen in gaat. De roker kan zo dieper inhaleren, wat zorgt voor een ontspannener gevoel. Dit maakt mentholsigaretten ook verslavender dan niet-mentholsigaretten.

De Europese Unie zet zich in om tabak te ontmoedigen en rookverslaving tegen te gaan. Menthol maakt door het aangename aroma sigaretten juist aantrekkelijk. Om deze reden stelde het Europese hof in 2016 dat het voor landen toegestaan was om een mentholverbod in te stellen. Sinds 2020 geldt er in Nederland dan ook zo'n mentholverbod. Ook in andere Europese landen en Amerikaanse steden is dit het geval.

Uit onderzoek van de Universiteit van North-Carolina is nu gebleken dat ongeveer een kwart van de mentholrokers binnen een of twee jaar na invoering van een mentholverbod gestopt is met roken. Goed nieuws dus, zo stelt ook verslavingsarts en medeoprichter van de 'Rookvrije Generatie' Robert van de Graaf. Het Amerikaanse onderzoek heeft aangetoond dat het verbod er niet toe heeft geleid dat mentholrokers veel op zoek zijn gegaan naar illegale sigaretten. Dit in tegenstelling tot wat de tabaksindustrie beweert. Er is dus geen toename geweest in het gebruik van illegale producten.

Toch is het wel zo dat ongeveer de helft van de mentholrokers die niet stopten, is opgestapt op niet-mentholsigaretten. Anderen gingen over op andere tabaksproducten of vonden toch een manier om door te gaan met mentholsigaretten. Het verbod heeft dus niet op iedereen effect gehad.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid